miercuri, 15 septembrie 2010

Tipuri de cancer mamar

Exista doua tipuri de cancer mamar: formele non-invazive si invazive.

Doua forme non-invazive


  • carcinomul ductal in situ(DCIS) este o forma timpurie a cancerului de san limitata la celulele care formeaza peretii conductelor. In cazul in care nu este tratata  poate deveni invaziva
  • carcinom lobular in situ (CLIS). Desi acest tip de tumora nu este invaziv, este un semn de risc crescut de formarea de tumori la ambii sani.

Doa forme invazive


  • carcinomul ductal infiltrat: este  atunci cand depaseste peretele conductei. Reprezinta intre 70 si 80 la suta din toate cazurile de cancer mamar.
  • carcinom lobular infiltrat: se numeste asa ca atunci cand tumora se afla dincolo de zidul de lobul. Reprezinta 10-15 procente din totalul cancerelor mamare. Poate afecta ambii sani simultan sau apar la diferite puncte in acelasi san.

Preventie


Puteti reduce riscul de a deveni bolnav cu un comportament atent si cateva teste de screening enumerate mai jos. Este bine sa faceti exercitii fizice si sa manancati legume cu continut scazut de grasimi(fructe si legume, in special broccoli si varza, ceapa, ceai verde si rosii).

Chiar si alaptarea copiilor ajuta la combaterea cancerului mamar, pentru ca alaptarea permite maturizarea celulelor mamare si, astfel, sa fie mai rezistente la transformarea neoplazica posibila.

Mamografia este in prezent cea mai eficienta metoda pentru diagnosticarea precoce. Centrul national de screening in cadrul Ministerului, recomanda o mamografie la fiecare doi ani, de la 50 la 69 ani, dar calendarul poate varia in functie de consideratii de antecedente medicale personale pentru fiecare femeie. La femeile care au avut o mama sau sora bolnava, de obicei, incepe mai devreme, la aproximativ 40-45 de ani.

Ecografia este utila pentru femeile tinere, deoarece, in acest caz, mamografie nu este adecvata. Va recomandam sa apelati la sfatul medicului dumneavoastra in cazul aparitiei de noduli.

Vizita la medic este un obicei bun(medic ginecolog sau un medic cu experienta) si ar trebuii efectuata cel putin o data pe an, indiferent de varsta.

Auto-examinarea este o tehnica ce permite femeii sa identifice din timp orice schimbare a sanilor lor.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu