marți, 14 septembrie 2010

Cancer mamar: cauze aparitie,simptome,diagnosticare,tratamente

Cancerul mamar este o forma de cancer localizat initial la nivelul sanului, aparut in urma multiplicarii necontrolate a tesutului mamar. In fiecare luna se produc modificari la nivelul sanilor, de cele mai multe ori avand ca prima cauza menstruatia. Este posibil ca la nivelul sanilor sa apara in aceasta perioada niste umflaturi(noduli), care in majoritatea cazurilor nu sunt canceroase. Cu toate acestea se recomanda ca imediat ce apare un nodul la nivelul sanilor, acesta sa fie imediat examinat de catre medic.

Cele mai afectate sunt femeile cu varsta peste 40 de ani, dar in ultimii ani se remarca o crestere a frecventei cancerului mamar la varste tinere de 30 si chiar sub 30 de ani. De vina par a fi tulburari ale metabolismului hormonal, efectuarea de tratamente hormonale intense si dezordonate, in special preparate ce contin estrogeni. De cancer mamar pot sa sufere nu doar femeile, ci si barbatii.

Cauze


Conform studiilor intreprinse de dr. Carl Simonton, oncolog si director al 'Centrului de Consultanta si Studii asupra Cancerului' din Forth Worth - Texas, cancerul mamar poate fi declansat de urmatoarele situatii:

  • Dorinta de a avea grija de cei dragi pana la sacrificiul de sine; bolnava este de regula o persoana prea protectoare, prea "mamoasa", gospodina si femeia perfecta, care se concentreaza doar pe nevoile altora si isi refuza dreptul de a avea grija de sine si de a-si darui iubire;
  • Femeia care daruieste iubire si atentie celor din jur cu orice ocazie, avand dorinta de a primi aprecierea acestora, iar daca nu primeste insa acelasi raspuns, exista un dezechilibru intre a primi si a darui.
  • Pierderea unei persoane dragi(prin moartea acesteia sau prin divort, prin plecarea copiilor de acasa etc.) sau a unui serviciu ori pozitii importante in societate;
  • Sentimente negative pastrate in suflet o perioada indelungata cum sunt tristetea, regretul, suparare;
  • Senzatia de "inima ranita", regret, rana adinca sufleteasca;
  • Regretul femeii ca nu isi poate realiza misiunea materna fata de un copil, in caz de infertilitate;
  • Mariaj abuziv sau foarte nepotrivit, dependenta fata de sot(material sau emotional);
  • Sentimente de vinovatie ale femeii, incapacitatea de a se ierta pe sine;
  • Incpacitatea de a-i ierta pe ceilati si de a accepta oamenii asa cum sunt;
  • Nemultumiri legate de aspectul propriilor sani, fie ca sunt prea mici, prea mari ori nu arata suficient de bine etc. - nu se iubeste pe sine asa cum este.

Oricare ar fi insa cauza afectiva si spirituala a bolii, nu trebuie uitat faptul ca nu mediul exterior este vinovat, ci felul in care femeia reactioneaza la el si cum il percepe. Mai mult, ea a atras sau generat situatiile respective(un sot care nu o iubeste indeajuns, o relatie de dependenta materiala, conflicte etc.) din cauza tiparelor sale inconstiente formate pe parcursul intregii vieti. Terapiile de schimbare a perceptiei si de echilibrare energetica pot ajuta femeia sa iasa din cercul vicios in care a intrat din cauza propriilor conceptii despre viata.

In fiecare clipa facem alegeri pentru viata noastra. Cind invatam sa alegem doar ceea ce este bine pentru noi, fara a arunca responsabilitatea in afara noastra, ne putem considera vindecate sufleteste si trupeste, caci corpul reflecta intotdeauna, ca o oglinda, felul in care percepem viata, pe noi insine si oamenii din jurul nostru. Orice problema de sanatate apare mai intai in interiorul nostru, in sufletul nostru si abia ulterior se manifesta ca un ecou in trupul fizic si in ratiune.

Simptome, semne de avertizare


  • asimetria sanilor atat la femei cat si la barbati poate indica un semn de avertizare asupra cancerului mamar
  • chisturi mamare
  • sani polichistici
  • sani tumefiati si decolorati
  • ginecomastia, sau dezvoltarea exagerata a sanilor la barbati
  • mamelon inversat, cand mamelonul nu arata asa cum este normal ci mai degraba seamana cu o scobitura, intrand in interiorul sanului
  • mamelon scuamos
  • scurgeri mamelonare lactice si nonlactice

Toate aceste simptome pot fi semnele unor modificari de ordin benign sau malign aparute la nivelul sanului, putand avea diferite cauze. La aparitia lor este absolut necesar a se cere sfatul medicului, singurul care poate diagnostica in mod corect daca este cancer sau altceva.

Diagnisticarea cancerului mamar


  • efectuati minim un control medical anual;
  • prezentarea la medic in cel mai scurt timp daca semnalati modificari la nivelul sanilor;
  • colaborarea cu medicul in vederea supravegherii afectiunilor benigne ale sanilor;
  • efectuarea unei mamografii la 2-3 ani dupa varsta de 35 de ani;
  • autoexaminarea corecta si periodica a sanilor.

Este indicat ca autoexaminarea sanilor sa inceapa chiar de la 20 de ani, sa se faca lunar, de preferinta la aceeasi data a lunii(nu in perioada premenstruala sau in timpul menstruatiei).

Tehnica este urmatoarea: asezata in picioare in fata oglinzii, ridicati minile deasupra capului, priviti cu mare atentie comparativ ambii sani pentru a observa daca exista modificari de forma, marime, sau daca exista asimetrii intre cei doi sani. Daca observati pete rosiatice la nivelul sanilor, modificari ale tegumentelor, pori dilatati ce dau aspect de coaja de portocala, ulceratii sau retractii ale tegumentului in zona mamelonara adresati-va urgent medicului. Semne de alarma sunt si durerile prezente la nivelul sanilor, cresterea in volum a unui san, aparitia de secretii la nivelul sanului, sangerarile mamelonare. Dupa examinarea vizuala a sanilor treceti la palparea acestora. Cu degetele intinse, efectund miscari usoare circulare, palpati usor sanul incepnd de la circumferinta spre sfarc. Daca detectati prezenta unui nodul, palpati cu atentie sporita aceeasi regiune a celuilalt san. Atentie, pot exista modificari de consistenta a glandei mamare legate de ciclul menstrual ce pot fi interpretate ca noduli astfel incat pentru edificare adresati-va medicului. Dupa ce ati efectuat examinarea sanilor, continuati cu regiunea axilara(sub brat) pentru a depista eventuala prezenta a unor ganglioni(formatiuni mici, rotunde de consistenta crescuta sau dura fixati sau mobili). Pentru o mai mare siguranta efectuati aceleasi manevre stand culcata. Cu toate ca sanul este un organ accesibil explorarii clinice chiar si astazi o treime din femeile avand cancer mamar ajung la medic in stadii avansate cand terapia este practic ineficace. Singurul mod de lupta eficient impotriva cancerului mamar este depistarea lui precoce, cand tratamentele actuale va pot asigura vindecarea.

Tratamente standard


  • Chirurgia este primul tratament pentru multe tipuri de cancer. Astfel, tumora poate fi eliminata prin interventie chirurgicala. Daca tumora este de mici dimensiuni, cancerul poate fi tratat prin operatie. In situatia in care cancerul s-a raspindit deja in alte parti ale corupului, chirurgia nu este eficienta.
  • Chimioterapia este un tip de tratament care implica folosirea medicamentelor. Medicamentele sint introduse in organism si transportate, prin singe, in tot corp. Acesta este considerat un tratament sistemic, general, deoarece medicamentatia poate afecta intregul corp. Aceasta metoda este folosita pentru a vindeca sau controla anumite tipuri de cancer care nu sint localizate. Nu toate tipurile de cancer raspund chimioterapiei, asa cum nu toate tipurile de infectii reactioneaza la antibiotice.
  • Radioterapia sau radierea. Aceste radiatii pot distruge sau incetini raspindirea multor tipuri de cancer. In unele cazuri, pot fi tratate anumite tipuri de cancer care sint localizate si raspund radiatiilor.

In multe cazuri, o combinatie a tratamentelor s-a dovedit a fi foarte eficienta.

Tratamente naturiste


Ceaiuri
Uz intern: ceaiul preparat dintr-un amestec de: 40g galbenele, 40g coada calului, 40g coada soricelului, 30g salvie, 30g urzica vie, 20g troscot si 20g napraznic. Din acest amestec se ia o lingurita cu varf si se infuzeaza in 250ml apa clocotita timp de 2-5 minute. Dupa ce se strecoara, se adauga o lingura de bitter suedez si se beau 4 cani pe zi in inghitituri rare, inainte de mesele principale.

Se mai recomanda


  • infuzie rece din cretisoara si urzica vie din care se bea cate o ceasca pe zi;
  • tinctura din amestec, in parti egale, cu frunze de tuia si nuc, herba de sanziene galbene si talpa gastei, stigmate de sofran, flori de magnolie rosie si radacini de carmaz intr-o cantitate de 10 ori mai mare de alcool 40%. Dupa macerare 3-4 zile se consuma cate 10-20 picaturi de 3 ori pe zi, intre mese, timp de 1-2 luni pe trimestru.
  • uleiul din seminte de in, bogat in acid linolenic de tip omega-3 caracteristic pestelui, are actiune bactericida, antifungica si antivirala.In restul zilei se bea un litru de ceai de sanziene galbene in amestec cu coada soricelului si urzica vie.

Uz extern: dupa operatie, cicatricele se trateaza cu unguent de galbenele, dupa care pielea devine neteda si capata culoarea normala.

  • Daca sunt atinsi si ganglionii limfatici, se aplica cataplasme cu frunze de patlagina. In caz de crize dureroase, se aplica comprese cu infuzie de coada calului cu adaus de bitter suedez, tinute timp de o ora pe zona afectata.
  • La leziuni sau iritatii pe san se fac spalaturi si comprese cu ceai de busuioc, frunze si flori de podbal, frunze de coacaz negru, flori de coada soricelului si galbenele, frunze si seminte de gutui. Sunt eficiente extractele uleioase de galbenele, coada soricelului, cretisoara si unguente cicatrizante de galbenele, tataneasa si rostopasca in lanolina, la care se adauga 10 picaturi de acid fenic.
  • Zilnic se fac bai la sani timp de 10 minute cu ceai din amestec, in parti egale, de galbenele, coada soricelului, cretisoara, frunze de cimisir, muguri de plop negru si herba de traista ciobanului, din care se pun 4 linguri la 1 litru de apa clocotita(se evita perioada ciclului menstrual).
  • Pe sanul bolnav se pun cataplasme cu frunze proaspete si zdrobite de patlagina si varza, flori de galbenele, bulbi de narcise si radacini de tataneasa, legate cu un tifon curat.
  • Apicultura pune la dispozitia celor suferinde diverse produse naturale ale stupului: mierea de albine, polenul, propolisul si pastura.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu