marți, 28 septembrie 2010

Recurenta cancerului mamar la femei

Consumul, chiar si in cantitati moderate de alcool poate creste riscul de recurenta al cancerului mamar la unele femei, arata un nou studiu. Asocierea pare limitata la pacientele cu cancer mamar aflate la menopauza sau care sunt supraponderale sau obeze. Cu toate acestea, consumul moderat(aproximativ trei-patru bauturi pe saptamana) nu a fost legat de un risc crescut de deces, de fapt reduce riscul de moarte in cazul unor probleme de sanatate fara legatura cu cancerul.

Concluziile sunt "in concordanta cu ceea ce stiu deja despre rolul alcoolului in cresterea riscului de a dezvolta cancer mamar", a spus Marilyn L. Kwan, un cercetator de la 'Kaiser Permanente' din Oakland, California.

"Dar vreau sa subliniez ca la femeile care consuma mai putin de trei-patru bauturi pe saptamana nu am vazut nici un risc crescut in termenii reaparitiei cancerului mamar sau de deces", a adaugat Kwan. "Si, de fapt, am putea spune ca femeile care consuma cantitati mici de alcool au o oarecare protectie impotriva riscului de deces din cauza bolilor cardiovasculare" - dar aceasta constatare nu este semnificativa statistic.

Intre 2000 si 2002, Kwan si colegii sai au recrutat aproximativ 1900 femei in California si Utah, dintre care majoritatea au fost diagnosticate cu doi sau trei ani mai devreme, cu cancer mamar in faza incipienta.

Pentru a explora relatia dintre consumul de alcool si riscul de cancer mamar, cercetatorii au cerut femeilor sa completeze un sondaj, indicand consumul lor de rutina de vin, bere si/sau bauturi alcoolice.

Putin peste jumatate din femei erau considerate bautoare. Aproape noua din zece a baut vin, mai mult de 40 la suta au consumat lichior-uri, si aproape 36 la suta au baut bere.

Echipa lui Kwan a descoperit ca participantele la studiu care au fost in postmenopauza sau supraponderale/obeze au un risc mai ridicat pentru recurenta cancerului mamar cu aproape 1,5 ori in cazul in care au consumat cu regularitate un minim de trei-patru bauturi de orice tip de alcool pe saptamana.

Studiul este important deoarece adauga la constientizarea de catre femei asupra factorilor de risc pentru dezvoltarea si  reaparitia cancerului mamar, a spus ea. Si este un alt memento in legatura cu riscurilor asociate ca fiind supraponderale si obeze.

Cand pacientii intreba ce pot face pentru a reduce riscul de recurenta a cancerului mamar, renuntarea la alcool este o schimbare care trebuie facuta, alaturi de pierderea in greutate si exercitiul fizic, a spus ea.

"Pentru acele paciente care doresc cu adevarat sa se bucure de vin si sunt suple, le puteti asigura ca un pic de vin la cina nu poate sa faca o diferenta dramatica in riscul de cancer mamar. Dar cele care sunt supraponderale/obeze, le poti cere sa controleze aportul lor de alcool." - Marilyn L. Kwan

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu