marți, 28 septembrie 2010

Afecteaza alimentatia riscul de cancer mamar?

Rolul factorilor de alimentare specifici in cauzalitatea cancerului mamar nu este complet rezolvat. Rezultatele din studii prospective nu sustin ideea ca aportul de grasimi la varsta de mijloc are o relatie de risc major pentru cancerul mamar. Cu toate acestea, cresterea in greutate contribuie substantial la riscul de cancer mamar. Alcoolul este factorul cel mai bine stabilit de risc dietetic, probabil prin cresterea nivelului de estrogen endogen. Dovezile disponibile sustin ipoteza ca riscul cancerului mamar poate fi redus prin evitarea cresterii in greutate de-a lungul anilor pentru adulti, si prin limitarea consumului de alcool.

Vitamina A
Vitamina A este formata din preformate vitamina A din surse animale, precum si carotenoizi, care se gasesc in primul rand in fructe si legume. Carotenoizii sunt antioxidanti puternici. Vitamina A reglementeaza, de asemenea, diferentierea celulelor, si poate impiedica astfel carcinogeneza.

Vitamina E
A inhibat tumorile mamare la rozatoare, in unele experimente. Cu toate acestea, nici unul dintre studiile publicate nu a raportat o asociere semnificativa.

Vitamina C(acid ascorbic)
Poate bloca formarea nitrosoaminelor cancerigene. In studii prospective nu a fost observata nici o asociere globala semnificativa intre aportul de vitamina C si cancer mamar, inclusiv utilizand pe termen lung suplimente de vitamina C.

Seleniul
O componenta importanta a enzimei glutation peroxidazei antioxidante, inhiba proliferarea celulelor si studiile pe animale au evidentiat ca protejeaza impotriva unei varietati de forme de cancer, desi de obicei la un aport ridicat. Aportul de seleniu individual nu poate fi masurat cu precizie printr-o evaluare dietetica, deoarece continutul de seleniu din alimente depinde de zona geografica in care produsele alimentare au fost cultivate. Cu toate acestea, nivelurile de seleniu in tesuturi, cum ar fi sange si unghiile de la picioare nu reflecta aportul. In studii prospective, nici o asociere intre seleniu si riscul de cancer mamar nu a fost descoperita.

Alcool
Exista dovezi substantiale ca consumul de alcool creste riscul de cancer mamar. Intr-o analiza centralizata a altor studii mai mari, cu datele privind alcoolul si factorii alimentari, riscul de cancer mamar a crescut proportional cu cresterea aportului de alcool. Alcoolul in sine este responsabil de risc crescut. In studiile de interventie, consumul de aproximativ una-doua bauturi alcoolice pe zi a crescut nivelurile de estrogen la femeile in postmenopauza si premenopauza, sugerand un mecanism prin care alcoolul poate creste riscul cancerului mamar.

Cafeina
Speculatiile conform carora cofeina poate creste riscul cancerului mamar au fost infirmate de un raport cu privire la femeile cu boli benigne ale sanului dupa un experiment de eliminare a cafeinei din dieta lor. In studii prospective nici o crestere a riscului de cancer mamar nu a fost constatata.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu